Archief Actueel

bulletWeegteams op pad
bulletArtsenwijzer Diėtetiek
bulletDikke buik en het risico op  hart- en vaatziekten.
bulletJaarprijs Goede Voeding, world wide Wraps.
bulletAdreswijzer diėtisten
bulletChupa Chups

Weegteams op pad

Helaas eten Nederlanders steeds minder groenten en fruit. Slechts één op de vijf Nederlanders houdt zich aan de richtlijn ‘Eet dagelijks 2 ons groenten en 2 keer fruit’. Daar komt nog bij dat niet iedereen weet dat je per persoon vaak een grotere hoeveelheid moet afwegen om een portie van 200 gram schoongemaakte en beetgare groenten over te houden.
Het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit gaan hier iets aan doen. In de komende weken sturen zij zogenaamde Weegteams op pad. De demonstratrices van de Weegteams bezoeken de groente- en fruitafdeling van 150 supermarkten in het hele land. Zij spreken klanten aan op het moment dat zij groenten en fruit afwegen en vragen of de klant weet hoeveel groenten en fruit elke dag nodig zijn om gezond te blijven. Om 200 gram spinazie per persoon over te houden moet je bijvoorbeeld ruim 350 gram per persoon afwegen. Ook van groenten als bloemkool, prei en witlof moet aardig wat meer afgewogen worden om aan een gezonde dagelijkse portie te komen.

De Weegteams zijn een gezamenlijke activiteit van het Voedingscentrum en het Voorlichtingsbureau Groenten en Fruit. Het Voedingscentrum voert reeds enkele jaren de campagne ‘Goede voeding, wat let je?’ om de consumptie van meer groenten en fruit en minder verzadigd vet stimuleren.

inhoud 

horizontal rule

Artsenwijzer Diėtetiek onderdeel van NVD - site

Dieetadvisering op het juiste moment is van groot belang. De artsenwijzer dietetiek levert daar een bijdrage aan.

In 1997 is Artsenwijzer diėtetiek in boekvorm verschenen. Deze is breed verspreid onder (huis)artsen en specialisten in Nederland. Artsen kunnen Artsenwijzer gebruiken om na te gaan bij welke ziektebeelden en verrichtingen en op welk moment verwijzing naar de diėtist nodig is. Nu Artsenwijzer diėtetiek op internet staat is de informatie ook toegankelijk voor anderen. Iedereen kan nagaan wanneer verwijzing naar de diėtist gewenst is. In 1999 is gestart met de actualisering van Artsenwijzer diėtetiek. Wijzigingen worden steeds in deze site verwerkt. 

Wilt u weten of een diėtist iets voor u kan doen, klik dan op Artsenwijzer diėtetiek. De informatie is in principe bedoeld voor (huis-)artsen (en staat dan ook vol met medische termen), maar ook als u geen arts bent kunt u bekijken of een verwijzing voor u naar een diėtist aan te raden is. Als dat het geval is, vraag dan aan uw arts om een verwijzing voor de diėtist.

Een voorbeeld uit de artsenwijzer diėtetiek:

Hypertensie (hoge bloeddruk)
volwassenen

Voorkeursmoment voor verwijzing naar de diėtist:
- indien er sprake is van een gemiddelde diastolische bloeddruk >_ 95 mm Hg bepaald in tenminste 3 controles

Relevante gegevens voor de diėtist:
- diagnose: hypertensie, eventuele nevendiagnose
- symptomen: hoofdpijn, duizeligheid
- medicatie: anti-hypertensiva, diuretica
- overig: bloeddruk, lengte, gewicht(sverloop)

Doelstelling dieet:
- verlagen van de bloeddruk
- ondersteunen van de bloeddrukverlagende medicatie

Dieetkenmerken:
- bij overgewicht (QI > 25 kg/m2): energiebeperkt
- natriumbeperkt: 1200-2400 mg
- alcohol: maximaal 2 eenheden
- drop: gebruik wordt afgeraden
- aandacht voor voldoende kalium

Gemiddeld aantal consulten:
- op korte termijn: 3 (bij overgewicht 5)
- op lange termijn: op (medische) indicatie

Bijzonderheden:
- het effect van het natriumbeperkt dieet is afhankelijk van de individuele natriumgevoeligheid
- drop bevat glycyrrhizine dat een bloeddrukverhogende werking kan hebben
- sommige medicijnen zoals antibiotica en vitaminen- en mineralenpreparaten kunnen natrium bevatten

inhoud 

horizontal rule

horizontal rule

Dikke buik of brede heupen en het risico op  hart- en vaatziekten.

In Canada zijn bij 313 mannen en 382 vrouwen onder andere de heup- en middelomtrek en body mass index (BMI) gemeten. Doel van het onderzoek was om te zien of de BMI, de heupomtrek en de middelomtrek ieder afzonderlijk een bijdrage leveren aan het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten

Uit het onderzoek bleek dat mannen en vrouwen met een grote middelomtrek (aangepast naar leeftijd, BMI en heupomtrek) onder andere lage HDL-cholesterol waarden in het bloed hebben. Alleen bij de vrouwen werd hier ook een verband gevonden met een hoge LDL-cholesterol-concentratie en een hoge bloeddruk.

Een kleine heupomtrek (aangepast naar leeftijd, BMI en middelomtrek) werd bij mannen onder andere geassocieerd met een laag HDL-cholesterolgehalte en een hoog triglyceridengehalte bij zowel mannen als vrouwen.

Conlusie: een dikke buik geeft een hoger risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten, brede heupen geven een kleiner risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten.

uit American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 74, No. 3

inhoud

horizontal rule

Jaarprijs Goede Voeding.

Het Voedingscentrum reikt dit jaar voor de vijfde keer de Jaarprijs Goede Voeding uit aan een bedrijf in de levensmiddelensector dat zich bijzonder heeft ingespannen voor een gezonder voedingspatroon van de Nederlandse bevolking. De winnaar treedt in de voetsporen van Honig Merkartikelen met Wake-up! (1997), General Biscuits met Vitalinea (1998), MONA met Optimel (1999) en HAK met HAK Groente a la Carte (2000). 

De Jaarprijs Goede Voeding maakt deel uit van de campagne 'Goede voeding, wat let je?'. De doelstellingen van de vijfjarige campagne (1996-2001) zijn: het verminderen van de consumptie van verzadigd vet en het stimuleren van de consumptie van vezels en compexe koolhydraten. Deze doelstellingen zijn onder andere vertaald in 'Eet dagelijks 2 ons groeten en 2 keer fruit en bak en braad in olie, margarine of bak- en braadproducten uit fles of kuipje.

‘’Wrappen’’ levert Honig Jaarprijs Goede Voeding 2001 op

Nog niet World Wide, maar zeker in Nederland mag Honig Merkartikelen zich winnaar van de Jaarprijs Goede Voeding 2001 noemen. Dankzij de World Wide Wrap is het bedrijf uitgeroepen tot winnaar van de begerenswaardige prijs die jaarlijks door het Voedingscentrum Nederland wordt uitgeloofd. De prijs werd uitgereikt in Naarden, tijdens ‘La Dolce Vita’, een symposium over het goede leven, voeding en gezondheid, georganiseerd door het Voedingscentrum en de Stichting Merkartikel.

Volgens het Voedingscentrum heeft het consumeren van een gezonde gezinsmaaltijd een impuls gekregen door de introductie van de World Wide Wrap. Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum en voorzitter van de jury: 'De combinatie van wraps en gevarieerde mixen stimuleert het gebruik van een ruime hoeveelheid roergebakken groenten. Het is een gemakkelijke en lekkere manier om 2 ons groenten per dag te consumeren'. Verder had de jury waardering voor de wijze waarop het concept is uitgedacht en in de markt gezet, waardoor ook jongere doelgroepen worden bereikt.

bron: Voedingscentrum en stichting merkartikel.

inhoud

Adreswijzer diėtisten van de NVD.

(leden van de NVD)

Zoekt u een diėtist bij u in de buurt? Of zoekt u naar een diėtist die een een speciaal dieet of een bepaalde ziekte is gespecialiseerd? U kunt dan zoeken in de adreswijzer van de Nederlandse Vereniging van Diėtisten.

U kunt op postcodegebied, woonplaats of trefwoord zoeken.

Diėtisten aangesloten bij thuiszorgorganisaties hebben de code TZ en diėtisten met een eigen praktijk hebben VZ.

 

inhoud

De tv-reclame waarin Chupa Chups worden aangeprezen als ‘meer dan een lollie’ en ‘een energiebron voor je hoofd’ misleidt de consument. Dat stelt het Voedingscentrum in reactie op vragen van het tv-programma Kassa.

In de Chupa Chups-reclame prijst stervoetballer Roberto Carlos de Chupa Chups aan als ‘een energiebron voor je hoofd’. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat Chupa Chups-lollies goed zijn voor de hersenen. Chupa Chups-lollies bevatten suiker en glucosesiroop. Daarin onderscheiden de lollies zich niet van ander snoepgoed. Hoewel de hersenen glucose gebruiken als brandstof, wil dat nog niet zeggen dat het noodzakelijk is glucose te eten. Het lichaam maakt namelijk zelf glucose aan uit koolhydraten en, als het nodig is, vetten en eiwitten.

Geen belangrijke voedingsstoffen
Glucose, waaronder druivensuiker, kan snel in het bloed worden opgenomen. Dat kan een voordeel zijn bij grote lichamelijke inspanning. Toch is het maar de vraag of een Chupa Chups-lollie dan een goede keuze is. Niet alleen weegt de lollie maar achttien gram, het kost ook nog eens minutenlang sabbelen voordat de glucose de spijsvertering heeft bereikt. Het lichaam kan ook snel over energie beschikken door een stuk fruit of een boterham te eten. Dat is ook nog eens gezonder. Snoep levert vooral energie, terwijl veel volwassenen en kinderen juist daarvan al te veel binnenkrijgen. De lollies bevatten verder geen vitamines, mineralen of andere belangrijke voedingsstoffen.

Ongepaste verwijzing
In de commercial werd tot voor kort verwezen naar de erkenning van het Studiecentrum voor Voeding en Diėtetiek Cesnid. Dit Spaanse instituut heeft een studie uitgevoerd naar glucose. Het is onduidelijk of het instituut ook de werking van de Chupa Chups-lollie erkent. Doordat de naam van het instituut naar het Nederlands was vertaald, werd bovendien gesuggereerd dat het ging om een gezaghebbende Nederlandse organisatie. Ook bestond de kans dat consumenten de naam verwarden met het Voedingscentrum. Inmiddels heeft het bedrijf de verwijzing uit de spot verwijderd.

Bron: Voedingscentrum

inhoud